BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Friday, January 15, 2010

_PENGENALAN_

Kuih-muih Melayu mempunyai ciri-ciri tersendiri, begitu pelbagai dari segi rupa, bentuk, rasa, warna dan juga baunya.

Kuih-muih yang manis menggunakan gula, manisan daripada nipah, kelapa, tebu ataupun madu, manakala yang pedas pula menggunakan rempah-rempah. Kuih yang berbau wangi banyak menggunakan daun pandan atau air mawar. Daun pandan juga dapat memberi warna hijau yang diperlukan.

Di kalangan masyarakat Kedah, kuih-muih dan cucur mempunyai tempat yang istimewa dalam budaya makanan. Daripada kuih-muih dan cucur utara ini dapat dilihat keperibadian masyarakat yang umumnya mengutamakan segala yang seni dan halus. Di samping itu, ketelitian, kesusahan dan kesungguhan diutamakan.

Pada masa kini, kuih-muih tradisional ini terdapat dengan banyaknya di merata tempat.

No comments:

Post a Comment